Pickle · Potato · VEG

Sweet and Sour Potato Recipe(আচারি আলু)

Ingredients:

750 small potatoes(ছোট আলু)

5 dry red chillies(শুকনো লঙ্কা)

1 tbsp fenugreek seeds(মেথি)

1 tbsp fennel seeds(মৌরি)

2 tbsps mustard seeds(সরষে)

1/2 cup yogurt(টক দই)

1/2 tsp kashmiri red chilli powder(কাশ্মীরি লঙ্কা গুঁড়ো)

1 tsp turmeric(হলুদ গুঁড়ো)

1 tsp soya sauce(সোয়া সস)

1&1/2 tbsps tomato sauce(টমেটো সস)

2 tsps sugar(চিনি)

Salt to taste(নুন)

1/2 tsp vinegar(ভিনিগার)

Mustard Oil for cooking(সরষের তেল)
Method:

1. Boiled potatoes and keep it aside for being cool(আলু সেদ্ধ করে ঠান্ডা করতে হবে)

2. Meanwhile make the pen heat, and dry roast fenugreek, mustard, fennel,  and dry red chilli and then ground them into coarse powder(এর মধ্যে মেথি, সরষে, মৌরি আর শুকনো লঙ্কা একসাথে শুকনো খোলায় নেড়ে গুঁড়ো করে নিতে হবে)

3. Now heat oil add boiled potatoes and stir a little and then add the powdered mixture of spices and stir well and add a little water id required(তেল গরম করে আলু দিয়ে নেড়ে নিয়ে গুঁড়ো করা মসলা দিয়ে ভালো করে নেড়ে নিতে হবে দরকার হলে অল্প জল দিতে হবে)

4. Now add all the spices and sauce along with yoghurt, sugar, salt and vinegar(এবার সব মশলা, সস, টক দই, চিনি, নুন, ভিনিগার দিয়ে নাড়তে হবে)

5.  Adjust spices and salt if required(প্রয়োজন মতো মশলা আর নুন এর পরিমাণ ঠিক করে নিতে হবে)

6. Saheb hot as preferably(ইচ্ছে মতো পরিবেশন করো)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s