Garlic · Onion · Sauce · Tangy

Schezwan Sauce Recipe

​Ingredients

1/4 cup sesame oil(তিল এর তেল)

3-4 whole red peppers(লাল লঙ্কা)

3/4 onions-chopped fine(পেঁয়াজ কুচি)

1 Tbsp garlic(রসুন)

1 Tbsp ginger(আদা)

1/2 tsp chilli powder(শুকনো লঙ্কার গুঁড়ো)

2 Tbsp corn flour mixed in a cup of water(কর্ন ফ্লাওয়ার, জলে গোলা)

1 Tbsp vinegar(ভিনিগার)

1 tsp soya sauce(সোয়া সস)

1 tsp red chilli sauce(লাল চিলি সস)

1 tsp salt(নুন).
Method

Grind together the onions, garlic and ginger.(আদা, পেঁয়াজ, রসুন একসাথে যেতে নাও)

Heat the oil in a wok add the whole red peppers and saute over high heat till they darken a bit.(তেল গরম করে, লাল লঙ্কা গুলো ভালো করে ভেজে নিতে হবে)

Add the onions, garlic and ginger and stir-fry over high heat till glossy.(আদা-রসুন-পেঁয়াজ বাটা দিয়ে ভালো ভাবে নাড়তে হবে)

Add the corn flour mixture and bring to a boil.(কর্ন ফ্লাওয়ার এর মিশ্রণ টা দিয়ে ফোটাতে হবে)

Lower the heat and add the chilli powder, vinegar, soya sauce, red chilli sauce and salt and mix well.(আঁচ কমিয়ে বাকি সব উপকরণ দিয়ে ভালো ভাবে মেশাতে হবে)

Cook till well blended (1/2 minute) and use.(ভালো করে নাড়তে হবে যতক্ষণ না সব উপকরণ ভালো ভাবে মিশে যায়, তারপর ব্যবহার করুন)
Image source: Google

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s