Non-Veg · Onion · Vegetable

Mixed Vegetable Recipe(পাঁচ মিশালি তরকারী)

Ingredients

250gms pumkin (কুমড়ো)

3 drumsticks(সজনে ডাঁটা)

2 eggplants(বেগুন)

4 tomatoes(টমেটো)

1/2 onion(পেঁয়াজ)

1/2 potato(আলু)

1tsp turmeric powder(হলুদ)

1 & 1/2 tbsps cumin roast powder(জিরে ভাজা গুঁড়ো)

Oil as required(তেল পরিমান মত)

Salt and sugar to taste(নুন)

Few Lentil chunks(ডালের বড়ি)
Method:

1. Cut all the vegetables into cubes(সব সব্জি টুকরো করে কেটে নিতে হবে)

2. Boil potatoes and drumsticks then drain and keep aside(আলু আর ডাঁটা গুলো সেদ্ধ করে জল ঝরিয়ে নিতে হবে)

3.  Heat oil and fry the lentil chunks and take them out from oil(অল্প তেলে বড়ি গুলো ভেজে তুলে নিতে হবে)

4. Heat oil and fry the onions a little and fry the tomatoes until the raw smell has gone(তেল গরম করে পেঁয়াজ গুলো অল্প ভেজে নিয়ে টমেটো গুলো ভালো করে ভেজে নিতে হবে)

5. Now add the rest of vegetables with the fried lentil chunks and the spice stir until well cooked(এরপর বাকি সব সব্জি, মশলা আর বড়ি ভাজা দিয়ে ভালো করে নাড়তে হবে যতক্ষণ না সব সব্জি ভাজা হচ্ছে)

6. Adjust salt and sugar and then add water(পরিমান মতো নুন আর চিনি দোয়া নেড়ে নিয়ে জল দিয়ে দিতে হবে)

7. Cover and cook until the gravy gets thicker(ঢাকা দিয়ে ঝোল টা গাঢ় হওয়া অবধি ফোটাতে হবে)

8. Serve hot with rice( গরম গরম পরিবেশন করুন ভাতের সাথে)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s