Chicken · Non-Veg · Steamed

Chicken Pratiti Recipe(চিকেন পাতুরী): chicken in banana leaf wrap


Ingredient

Chicken,(চিকেন)

Yogurt, (টকদই)

Onion, (পেঁয়াজ)

Ginger – garlic paste, (আদা রসুন বাটা)

Tomato, (টমেটো)

Green chilli paste, (কাঁচা লঙ্কা বাটা)

Grated coconut, (নারকেল কুঁড়ো)

Salt, sugar to taste, (নুন, চিনি স্বাদ মত)

Mustard oil, (সরষের তেল)

Lemon juice, (লেবুর রস)

Coriander leaves, (ধোনে পাতা)

Banana leaves, (কলা পাতা)

Thread (সুতো).
Method

  1. Marinate the chicken with ginger, garlic paste, salt and yogurt for half an hour.(চিকেন টুকরো গুলো আদা-রসুন বাটা, নুন, টকদই দিয়ে মেখে আধ ঘন্টা রেখে দিতে হবে)
  2. Fry the onions in a small amount of oil until they are starting to brown. Add tomato, sugar, salt and the marinated chicken; cook for ten minutes.(পেঁয়াজ গুলো অল্প তেলে ভেজে নিয়ে, তাতে টমেটো, চিনি, নুন ডিউই নেড়ে সেটা চিকেন এর মিশ্রনে মেশাতে হবে)
  3. Now makes the chicken marinade with rest of ingredients except lemon juice(লেবুর রস ছাড়া বাকি সব উপকরণ দিয়ে চিকেন মিশ্রনে মাখিয়ে নিতে হবে)
  4. Brush a large banana leaf with oil and put the marinade chicken. Fold the leaf and tie with a cotton thread.(একটা বড় কলা পাতায় তেল বুলিয়ে তার মধ্যে ম্যারিনেট করা চিকেন রেখে, কলা পাতা টা মুড়ে সুতো দিয়ে বেঁধে দিতে হবে)
  5. Steame it for 30 minutes. Serve hot with rice and lemon juice.(30 মিনিট ভাপে রান্না করে ভাত ও লেবুর রস সহযোগে পরিবেশন করুন)

    Image source: Google

    Advertisements

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s